Sv. Gertruda (16. studenoga)

Rođena je u njemačkoj pokrajini Thüringen 1256. S pet godina roditelji su je poslali u samostan, koji je u to vrijeme bio svojevrsni internat za djevojčice. Samostan je vodila Gertruda iz Hackeborna. Sv. Mechtilda iz Hackeborna, mlađa sestra opatice Gertrude, brinula se o mladoj Gertrudi. Gertruda i Mechtilda bile su jako povezane i ta je povezanost samo još dublje rasla s vremenom, omogućujući Mechtildi veliki utjecaj na Gertrudu. Puno se družila i sa sv. Mechthildom iz Magdeburga. Zbog tih velikih kćeri Crkve, a posebno zbog svete Gertrude Velike, Helfta je dugo smatrana „krunom njemačkih ženskih samostana“.

Gertruda je u samostanu studirala književnost. Naučila je latinski jezik.

U dobi od dvadeset i pet godina, prema vlastitom kazivanju, doživjela je prvo viđenje. To ju je navelo, da sama počne pisati. Ubrzo je postala vješta u pisanju. Pisala je crkvene rasprave pune poezije, sastavljala priručnike tekstova iz Biblije itd.

Mnogo je molila za siromašne duše u čistilištu. Misama, pokorom i dobrim djelima mnogim dušama je skratila čistilišne muke i otvorila im vrata nebeska. Dok bi svećenik na svetoj misi podizao hostiju, ona bi molila: “Gospodine, Sveti Oče, prikazujem Ti svetu hostiju za sve one koji su na zemlji, u čistilištu i na Nebu…”

Umrla je oko 1302. godine. Gertrudini tekstovi otkriveni su i objavljeni tek dvjesto godina nakon njezine smrti.

Katolička Crkva Gertrudu je proglasila svetom 1677. godine.

Knjige: